Wonen op IJburg
‘Als Ruysdael hier gewoond had, was hij nooit meer weggegaan’
‘Zodra je hier gaat wonen, ben je gewoon gelukkig,’ zegt Cor Hospes, storytellingstrateeg, auteur en eigenaar van het bureau Merkjournalisten. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont hij inmiddels drie jaar op IJburg.
Hij had een hele lange aanloop nodig, want ja, IJburg, wat moet je daar? Over de ring met op de achtergrond die dreigende skyline van Almere. Maar IJburgers zeiden: ‘doe niet zo mal, de halve Pijp woont hier. Het wemelt hier van de creatieve Amsterdammers. Niks geen Vinex-gevoel.’ Cor Hospes moet ze gelijk geven: IJburg is fijn, de buren zijn fijn, alles is fijn. ‘Als ik na een drukke dag de tram uitstap, dan loop ik naar het water en word ik rustig. Dan voel ik die wind en de frisse lucht. Toen mijn vrouw en ik wilden verhuizen hebben we overal gekeken. Ik wilde ook wel terug naar het Hoge Noorden. Maar de rust van het platteland is hier, op een hobbelafstandje van de stad.’
Veel dichterbij dan je denkt
Dat is ook zo’n vooroordeel: ‘Sommige mensen denken dat je hier ver van de stad woont, maar in tien minuten ben je op het centraal station. Ik ben als reisjournalist de hele wereld over gevlogen. In echt grote steden als New York of London doe je er twee à drie uur over om van links naar rechts te komen, dus ja, waar heb je het over, dit is Amsterdam.”
Cor heeft nog wel een handige tip: ‘Een elektrische fiets, okay, ik ben een oude sok aan het worden, is niettemin wel een aanrader als je zonder klotsende oksels op een afspraak in de stad wil verschijnen. Als ik het knopje op mijn e-bike aanzet, zoef ik in twintig minuten naar het Leidseplein. Het centrum is veel dichterbij dan je denkt.’
Je moet achter je kijken
Nieuwe bewoners zijn vaak nog teveel gericht op de stad. Kijk nou eens achter je, zeg ik wel eens. Ik fiets zo naar Muiden, twintig minuten. Weesp, ook prachtig en een leuke tocht langs de Vecht. Diemerbos, Gaasperplas, Abcoude, ga kijken. Je bent ook zo in Noord, Durgerdam, Holysloot, Ransdorp. En vergeet vooral Pampus niet, dat vind ik echt de leukste attractie van Amsterdam. Als je hier woont, ga je stad en ommeland op een heel andere manier beleven. Je bent heel snel de stad uit en je bent ook heel snel de stad in. Dat maakt het ook zo leuk. En met al dat water, dat is echt briljant.
Prachtige parken
En mag ik even reclame maken voor het mooiste park van Amsterdam, het Diemerpark. Het is ruig, rustig en weids. Niks geen aangeharkt Vondelparkje, maar gewoon een heerlijk park waar iedereen een eigen plekje kan vinden om zich te verstoppen. Waar de konijntjes rondhuppelen, je rondjes kunt joggen en je lekker kunt picknicken of gewoon lekker hangen. Iets verder weg, even doortrappen langs het Amsterdam Rijnkanaal, ligt het Flevopark. Op mooie dagen verdwaal je daar wel bijna in de barbecuerook. Ook ligt er een heel leuk jeneverstokerijtje in het park. Nog zo’n hidden gem.
Paradijs voor kinderen
Hier wonen veel mensen met jonge kinderen. Op IJburg had je ooit -en misschien is dat nog steeds zo- de meeste basisscholen per vierkante kilometer. Voor kinderen is het gewoon een paradijs met al dat water waarin ze kunnen plonsen. Als je zwemdiplomaloze kleintjes hebt, ga je naar het Diemerpark strandje. Daar worden in de zomer volgens mij de meeste liters rosé per vierkante meter van ons land gedronken. En dan hebben we natuurlijk het strand bij Blijburg. Met foodtrucks en een nieuw restaurant, en een surfclub. Dus ja, water, strand, park, wat wil je nog meer? O ja, een HEMA, die hebben we ook.
Van Zuid naar IJburg
Op IJburg woont een dwarsdoorsnede van Amsterdam. En opvallend veel mensen met een creatief beroep. Stylisten, journalisten, reclamefiguren, Ajacieden, acteurs Jij wilt natuurlijk weten wie? Ik hou dat allemaal niet bij.
Maar wat opvalt: mensen die vroeger misschien vanzelfsprekend kozen voor Amsterdam-Zuid, trekken nu naar IJburg. Dat moet toch die vrijheid zijn. De straten zijn hier niet voor niks allemaal zo breed. Mijn buurman, een bekende acteur, vertelde me: ‘Als ik over de kade loop, maak ik mijn hoofd leeg. Ben ik weer vrij in mijn hoofd.’ Ik zie hem regelmatig met een supboard de straat naar het IJmeer oversteken. Trapje af en peddelen maar richting Vuurtoreneiland.
Shoppen
We woonden op het Java Eiland, midden in de stad eigenlijk. Maar daar knalden we met z’n viertjes bijna door de muren. Het werd tijd om te verhuizen, en daar hadden we eigenlijk geen zin in. Bij onze huiszoektocht hadden we vier criteria: We wilden aan het water wonen, en er moest een hockeyclub, een station en die HEMA zijn. Zit er ergens een HEMA, dan weet je ook dat er in de buurt een bakker, slager en groenteboer zijn. Het winkelaanbod, ja, dat is nog een beetje behelpen, maar okay, een winkel met de laatste catwalk-outfits verwacht je hier ook niet. Daarvoor ga je naar je centrum. Voor al het andere ga ik naar de Watergraafsmeer, en voor wijn en een goede slager naar Weesp. O ja, je hebt wel enkele leuke kledingwinkels die je elders in de stad niet ziet. Maar op IJburg vind je vooral opmerkelijk veel sportscholen en kappers. Naast de basisvoorzieningen. Vergeet niet; er wordt nog steeds gebouwd. Er komt nog een bioscoop en een groter winkelcentrum, naar het schijnt. IJburg groeit uit tot een volwassen stad, net buiten de ring van Amsterdam, maar wel des Amsterdams.
Secret Spots
De haven, IJburg heeft een haven. Daarbij liggen veel cafés en restaurants met terrassen. Aan de haven zit ook Hotel Breeze, tenminste, zo heette dat eerst. Nu waait er een vlag met een andere naam. Ik vind dat een prettige plek om met zakenrelaties af te spreken. In de Hotellounge werk ik ook graag. Ze hebben een goed biologisch restaurant en helemaal bovenin zit een cocktailbar met uitzicht over het IJmeer. Op zondagmiddag geven ze daar heel leuke jazz-concerten, geweldig! Op Steigereiland ligt Café Restaurant Vrijburcht. Daar hebben ze ook leuke culturele activiteiten en kun je goedkoop naar de film. Er hangt een ongedwongen sfeer en er is een steiger waar de kinderen zo in het water kunnen plonzen.
Hotspots
Diep in het Diemerpark ligt Fort Diemen met Paviljoen Puur. Dat is alleen op zondag voor ons gewone zielen open. De rest van de week is het een speeltuin voor bedrijfsuitjes. Je hebt hier een paar aardige restaurants. Mchi, sushi en nog meer lekkers uit de Aziatische keuken. Er is ook een prima sushi to go. Voor Italiaans ga je naar Bloems. Delicatessen haal je bij Boerenjongens. Tegenover mijn tramhalte op de IJburglaan zit de DeBakkerfiets.nl. Dat is dé verzamelplek voor expats en een van mijn favoriete plekken. Ik wip daar graag naar binnen om een koffietje te doen en een croissantje te halen. En natuurlijk het broodje Kaddour van de gelijknamige halal slager. Een hard broodje met warme kipgrillworst en een duister sausje, een fenomeen op IJburg. Echt voor de insider. Als je dat broodje kent, kijk, dan hoor je er echt bij.
De passeggiata
Het mooiste moment van de dag? Dat is de ochtend. Ik ben vroeg wakker en dan ga ik voor mijn huis zitten met mijn krantje en een espresso. Of gewoon over het water staren. Die luchten die je hier ziet boven het IJmeer, als Ruysdael hier had gewoond, nee, die was nooit meer weggegaan. Ook leuk ‘s zomers is de passeggiata. Een stoet flanerende mensen die ‘s avonds heen en weren langs het IJmeer op de Bert Haanstrakade. Even een ijsje halen bij IJskuipje en weer terug. Het IJmeer is dan net het Lago d’Orta.