Rondje Sluishuis met de ontwikkelaars - Sluishuis

Rondje Sluishuis met de ontwikkelaars

Sluishuis wordt ontwikkeld door VORM en BESIX Real Estate Development. Aan het roer staan Thomas van den Doel en Thomas Veys. Op een mooie dag voor de bouwvak spreken we af met de ‘Thomassen’. Natuurlijk op de bouwplaats. Sterker nog, in het Sluishuis! Nee, af is het gebouw nog niet, maar de situatie is veilig genoeg om binnen te kunnen kijken. Wat een ervaring! En dan te bedenken dat de bewoners dit straks elke dag beleven.

De ontvangst is hartelijk. Voor ons staan een bescheiden Belg en een rechtdoorzee-Rotterdammer. Ying en Yang blijkt later, want als je binnen zo’n complexe ontwikkelingsopgave elkaar elke keer weer weet te vinden, aanvult en daarmee de kwaliteit van het project naar een nog hoger niveau tilt, doe je het goed.

Tijd om het gebouw uit te kleden

Helm op, hesje aan en gaan. Ogen tekort. Met man en macht wordt aan de realisatie van Sluishuis gewerkt. De bouw startte in december 2018 en de voltooiing staat voor de zomer van 2022 op de planning. “Het gebouw wordt binnenkort uitgekleed. Steigers maken plaats voor prachtige aluminium gevelbeplating die het water en de zon laat schitteren. Een mooi moment waar veel aan voorafgegaan is.”

Hoe het begon

Na deze intro gaan we even terug naar de start van de ontwikkeling. Deze startte jaren geleden met een prijsvraag die de gemeente uitschreef. De Thomassen weten niet meer wie wie nou benaderde. Feit is wel dat de samenwerking vanaf dag 1 in balans was. Van den Doel bewaakt vooral de planning en het proces. Volgens Veys is hij goed in het scheiden van hoofd- en bijzaak. Van den Doel reageert met een glimlach: “Ik ben op mijn beurt weer heel blij met jouw creatieve oplossingsvermogen.”

Forse concurrentie

Samen: “We kozen ervoor mee te doen, omdat dit een toplocatie is. Een icoon op het water dat als poort fungeert naar IJburg en Amsterdam. Onze concurrenten gingen de wedstrijd in met toparchitecten. Wij ook! Wij kozen voor Barcode Architect en BIG Architects. Partijen die zich mogen rekenen tot de fine fleur van de internationale binnenstedelijke architectuur . Wat ons vooral aansprak, was de manier waarop Bjarke Ingels het ontwerp benaderde als een ontwikkeling van een buurt. Door de scenic route die over het dak voert én de horeca is Sluishuis straks een indrukwekkende verblijfsplek voor bewoners, buurt en passanten.”

Continu kijken hoe je ‘goed’ beter kunt maken

De heren richten zich tot elkaar. “De hoge kwaliteit van de tender is goed overeind gebleven. Nee, beter geworden! Weet je nog hoe we hebben gestoeid op de balkons? Die zijn nu beter gepositioneerd dan in het eerste ontwerp en bieden een enorme woonkwaliteit. Initieel waren we vooral bezig een landmark te ontwikkelen voor Amsterdam. Al doende kwamen we erachter hoe goed het gebouw in elkaar zat. Door samen met Barcode de woningplattegronden te optimaliseren, is het gelukt een appartementengebouw te realiseren dat net zo mooi is als dat het woonplezier biedt.”

Het mooiste plekje

Dit gezegd hebbende, komen we aan op de plek die de heren ons wilden laten zien. “Sluishuis bestaat feitelijk uit twee L-vormige losse gebouwen die op één punt met elkaar verbonden zijn. Dat is deze plek en dat levert dus een fantastische woning op. Mijn favoriet, als ik eerlijk ben. Hiervandaan kijk je eindeloos mooi uit en ervaar je het water en de stad”, zegt Van den Doel. Zijn collega vult aan. “Ik zou gaan voor de woning met zicht op het IJ en binnenhaven ‘de Marina’. Maar het is een lastige keuze. Elk appartement heeft iets wat hem uniek en aantrekkelijk maakt. Door de twee insnijdingen in het gebouw is de oriëntatie alzijdig geworden en heb je overal mooi uitzicht. Wat ik zelf ook heel goed gelukt vind, is de manier waarop dit imposante icoon aan de kant van de dijkwoningen ‘een buiging’ maakt, zodat er in hoogte een mooie aansluiting is.”

Ook een nieuw thuis voor vogels

Terwijl we naar buiten kijken richting de bebouwing op IJburg, vertelt Thomas van den Doel dat IJburgbewoners spreken over spinnen in de wijk. “Schijnt te komen doordat er weinig vogels zijn. Maar daar gaan wij verandering in brengen. Sluishuis krijgt een eigen vogeleiland. Onze manier om een bijdrage te leveren aan het ecosysteem. Het eiland is trouwens slechts een onderdeel van het complete waterprogramma dat wij rond het gebouw realiseren. Van de binnenhaven tot een promenade voor woonschepen en mogelijkheden om te watersporten, het komt hier allemaal.”

Duurzaam en innovatief

Als we weer naar de uitgang lopen, halen we de duurzaamheid nog aan. Gezamenlijk lichten ze toe: “Natuurlijk is Sluishuis energiezuinig en duurzaam. Er is een WKO-systeem en met driedubbel zonwerend glas houden we warmte en koude buiten. Regenwater vangen we op en gebruiken we voor bewatering van het groen in de bakken rondom de terrassen. Leuk detail is trouwens de manier waarop straks de gevel wordt gereinigd. Dit laten we doen door Rope Access Technicians. In Dubai gebeurt dit heel vaak, in Nederland nog niet. Moet je je voorstellen dat het Sluishuis straks beklommen wordt!”

Dit moet je beleven

Op de plek waar straks conciërge James (The James Company) bezoekers en bewoners ontvangt en waar de commerciële ruimte komt met plek om te werken en misschien wel om een hapje te eten, nemen we afscheid. Wat was dit leuk! Wil je ook in het Sluishuis wonen en wil je de sfeer proeven? Er is onlangs een modelappartement ingericht! De makelaars kunnen je meer vertellen over de beschikbare appartementen. Bij hen kan je ook terecht om een afspraak te maken voor het bezichtigen van de modelwoning.

Toon interesse