Rekenvoorbeelden - Sluishuis

Rekenvoorbeelden

Kies de Duurzaamheidshypotheek

Patrick en Daisy – Huurders

Patrick en Daisy willen in Sluishuis gaan wonen. Zij hebben een appartement in Sluishuis op het oog van
€ 750.000,-. Ze huren al ruim 10 jaar, maar ze zien dat de huren nu steeds verder oplopen. Een mooi koopappartement lijkt ze veel aantrekkelijker. Ze hebben een stevig bedrag gespaard en dat willen ze grotendeels inzetten voor de aankoop van het appartement.

Voor de vloer, de keuken, ander sanitair, extra tegelwerk en wat bouwkundige upgrades denken zij € 75.000,- nodig te hebben. De maandlasten die de hypotheek tijdens de bouw gaat vragen kunnen ze zelf betalen. Ze willen hiervoor geen depot binnen de hypotheek aanleggen.

Kostenopstelling huis (en hypotheek)
Bedrag Doel
€ 750.000,- Koopsom
€ 75.000,- Vloer, wanden, Duurzaamheidspakket, diverse upgrades
€ 825.000,- Totale investering
€  50.000,- Spaargeld -\-
€ 775.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen Patrick en Daisy de rente minimaal 20 jaar vastzetten. Afhankelijk van wat ze willen, volledige verplichte terugbetaling of halve verplichte terugbetaling (een aflossingsvrije hypotheek mag nog steeds, maar op een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op renteaftrek) wordt de netto-maandlast € 2.370,- óf € 1.845,-.

Naast de kosten voor uw hypotheek, zijn er ook kosten voor uw bijdrage Vereniging van Eigenaren, erfpachtcanon, huur parkeerplaats, huur warmtepomp en (indien van toepassing) zonnepanelen. Deze kosten zijn per appartement anders. De makelaars kunnen u informeren over het bedrag waarmee u rekening moet houden.

Peter en Andrea – Doorstromers

Ook Peter en Andrea willen in Sluishuis gaan wonen. Zij hebben een appartement in Sluishuis op het oog voor € 750.000,-. Peter en Andrea hebben echter een compleet andere situatie als Patrick en Daisy. Peter en Andrea zijn namelijk geen huurders, zij hebben nu al een koopwoning. De makelaar heeft hen verteld dat hun huidige woning minimaal € 400.000,- op gaat brengen. Peter en Andrea hebben een hypotheek van € 280.000,-. Ze hebben deze hypotheek in 2011 afgesloten en het is een hypotheek met een deel spaarhypotheek en een deel aflossingsvrij. In de spaarpolis is nu € 40.000,- opgebouwd. In totaal hebben Peter en Andrea dus € 160.000,- overwaarde.

Peter en Andrea denken voor de houten vloer, de keuken, ander sanitair, extra tegelwerk en wat bouwkundige upgrades € 75.000,- nodig te hebben. In tegenstelling tot Patrick en Daisy willen Peter en Andrea liever niet geconfronteerd worden met extra maandlasten tijdens de bouw. Zij willen hiervoor binnen de nieuwe hypotheek een extra depot aanleggen.

Kostenopstelling huis (en hypotheek)
Bedrag Doel
€ 750.000,- Koopsom
€ 75.000,- Vloer, keuken, Klimaatpakket, tuinaanleg en bouwkundige upgrades
€ 25.000,- Afdekking maandlasten tijdens de bouw
€ 850.000,- Totale investering
€  160.000,- Overwaarde -\-
€ 690.000,- Hypotheek

Qua hypotheek willen ook Peter en Andrea de rente minimaal 20 jaar vastzetten. Zij komen tot de ontdekking dat ze een bijzonder sterk fiscaal overgangsrecht hebben. Omdat hun hypotheek al bestond per 31 december 2012 hóeven ze op deze hypotheek niet verplicht af te lossen om hypotheekrenteaftrek te krijgen. Let wel: ze móeten dat (aflossen) niet, maar ze mógen het (vrijwillig, door extra aflossingen) uiteraard wel. Ze besluiten hun recht volledig uit te oefenen. Van de nieuwe hypotheek wordt € 280.000,- aflossingsvrij. Ze bepalen zélf wel wanneer ze wát af willen lossen. Zo zitten ze zelf aan het stuur van hun maandlast. De netto-maandlast van de hypotheek van Peter en Andrea bedraagt € 1.695,-.

Naast de kosten voor uw hypotheek, zijn er ook kosten voor uw bijdrage Vereniging van Eigenaren, erfpachtcanon, huur parkeerplaats, huur warmtepomp en (indien van toepassing) zonnepanelen. Deze kosten zijn per appartement anders. De makelaars kunnen u informeren over het bedrag waarmee u rekening moet houden.

 

Toon interesse