Wonen op IJburg - Deel 1 - Sluishuis

Wonen op IJburg – Deel 1

‘Als Ruysdael hier gewoond had, was hij nooit meer weggegaan’

‘Zodra je hier gaat wonen, ben je gewoon gelukkig,’ zegt Cor Hospes, storytellingstrateeg, auteur en eigenaar van het bureau Merkjournalisten. Samen met zijn vrouw en twee dochters woont hij inmiddels drie jaar op IJburg.

Hij had een hele lange aanloop nodig, want ja, IJburg, wat moet je daar? Over de ring met op de achtergrond die dreigende skyline van Almere. Maar IJburgers zeiden: ‘doe niet zo mal, de halve Pijp woont hier. Het wemelt hier van de creatieve Amsterdammers. Niks geen Vinex-gevoel.’ Cor Hospes moet ze gelijk geven: IJburg is fijn, de buren zijn fijn, alles is fijn. ‘Als ik na een drukke dag de tram uitstap, dan loop ik naar het water en word ik rustig. Dan voel ik die wind en de frisse lucht. Toen mijn vrouw en ik wilden verhuizen hebben we overal gekeken. Ik wilde ook wel terug naar het Hoge Noorden. Maar de rust van het platteland is hier, op een hobbelafstandje van de stad.’

Veel dichterbij dan je denkt

Dat is ook zo’n vooroordeel: ‘Sommige mensen denken dat je hier ver van de stad woont, maar in tien minuten ben je op het centraal station. Ik ben als reisjournalist de hele wereld over gevlogen. In echt grote steden als New York of London doe je er twee à drie uur over om van links naar rechts te komen, dus ja, waar heb je het over, dit is Amsterdam.”

Cor heeft nog wel een handige tip: ‘Een elektrische fiets, okay, ik ben een oude sok aan het worden, is niettemin wel een aanrader als je zonder klotsende oksels op een afspraak in de stad wil verschijnen. Als ik het knopje op mijn e-bike aanzet, zoef ik in twintig minuten naar het Leidseplein. Het centrum is veel dichterbij dan je denkt.’

Je moet achter je kijken

Nieuwe bewoners zijn vaak nog teveel gericht op de stad. Kijk nou eens achter je, zeg ik wel eens. Ik fiets zo naar Muiden, twintig minuten. Weesp, ook prachtig en een leuke tocht langs de Vecht. Diemerbos, Gaasperplas, Abcoude, ga kijken. Je bent ook zo in Noord,  Durgerdam, Holysloot, Ransdorp. En vergeet vooral Pampus niet, dat vind ik echt de leukste attractie van Amsterdam. Als je hier woont, ga je stad en ommeland op een heel andere manier beleven. Je bent heel snel de stad uit en je bent ook heel snel de stad in. Dat maakt het ook zo leuk. En met al dat water, dat is echt briljant.

Prachtige parken

En mag ik even reclame maken voor het mooiste park van Amsterdam, het Diemerpark. Het is ruig, rustig en weids. Niks geen aangeharkt Vondelparkje, maar gewoon een heerlijk park waar iedereen een eigen plekje kan vinden om zich te verstoppen. Waar de konijntjes rondhuppelen, je rondjes kunt joggen en je lekker kunt picknicken of gewoon lekker hangen. Iets verder weg, even doortrappen langs het Amsterdam Rijnkanaal, ligt het Flevopark. Op mooie dagen verdwaal je daar wel bijna in de barbecuerook. Ook ligt er een heel leuk jeneverstokerijtje in het park. Nog zo’n hidden gem.

Paradijs voor kinderen

Hier wonen veel mensen met jonge kinderen. Op IJburg had je ooit -en misschien is dat nog steeds zo- de meeste basisscholen per vierkante kilometer. Voor kinderen is het gewoon een paradijs met al dat water waarin ze kunnen plonsen. Als je zwemdiplomaloze kleintjes hebt, ga je naar het Diemerpark strandje. Daar worden in de zomer volgens mij de meeste liters rosé per vierkante meter van ons land gedronken. En dan hebben we natuurlijk het strand bij Blijburg. Met foodtrucks en een nieuw restaurant, en een surfclub. Dus ja, water, strand, park, wat wil je nog meer? O ja, een HEMA, die hebben we ook.

 

Foto: ©christopher_burns

Verkoopinformatie

Foto van Hellen Groen-de Leijer

Hellen Groen-de Leijer

Makelaar
Foto van Isabeau Boender

Isabeau Boender

Makelaar
Foto van Pascal de Groot

Pascal de Groot

Verkoopmanager / Makelaar
Toon interesse