Interview - Deze twee stellen kochten een ligplaats in Sluishuis - Sluishuis

Interview – Deze twee stellen kochten een ligplaats in Sluishuis

Zowel Ellen & Niven als Eke & Cederick kochten een ligplaats in Sluishuis.  Op een mooie dag spreken we Ellen en Eke hierover. Er ontrafelt zich een leuk gesprek over dromen en wat er allemaal bij komt kijken om deze te verwezenlijken.

Samen leggen de dames uit waar het schip aan moest voldoen. “De gemeente Amsterdam wil als antwoord op het hypermoderne Sluishuis het gevoel en de sfeer van een oude haven nabootsen. Dus het woonschip moet authentieke kenmerken en vormen hebben. Eerlijk, dat is nog niet zo makkelijk, maar zeker niet onmogelijk, want het is ons allebei gelukt.”

Waarom Sluishuis?

Ellen woont in Amsterdam. Ze vond wonen op een boot altijd al een aantrekkelijke gedachte. “Op een dag fietste ik over de grachten en toen viel het besluit: ik ga de mogelijkheden van wonen op het water onderzoeken. Iets wat anders is dan gewoon. Zo kwam ik uit bij Sluishuis. Ik verwachtte dat alle ligplaatsen al lang verkocht zouden zijn, maar dat was niet het geval. En zo ging het balletje aan het rollen…”

*Foto gemaakt door Liek fotografie.

 

Out-of-the-box

Eke & Cederick hadden vooral de behoefte aan een nieuw huis, maar vonden maar niet wat ze zochten. Ze besloten out-of-the-box te denken. Er moest toch iets zijn wat paste qua wensen en budget? “Sluishuis deed ik gelijk af. Ik ga niet op een oude boot wonen! Maar ik herzag mijn mening:  het ouderwetse beeld dat ik van woonschepen had bleek volledig onterecht en de prijs-kwaliteitsverhouding overtuigde me van dit project. Ik kwam er na wat Googlen achter dat woonschepen ook heel modern en licht kunnen zijn. Bovendien houdt mijn vriend van zeilen en voelen we ons beiden op onze plek aan het water.”

Sportvissersschip wordt woonhuis

Ellen en Niven kochten een sportvissersschip in Zeeland dat ze om laten bouwen naar woonhuis. “De eerste keer dat we op het schip kwamen, waren we allebei op slag verliefd. We wisten gelijk dat dit ons nieuwe thuis zou worden en dat we de vergunning dus geregeld moesten krijgen. De koop kwam op bijzondere wijze tot stand. De eigenaresse had veel gegadigden, maar geloofde zo in ons verhaal dat ze het schip vast heeft gehouden tot wij er zeker van waren dat we ons hierin  thuis  zouden voelen.”

Wat een geluk

Eke geeft aan dat zij en Cederick hebben gekozen voor een schip dat al tot woonhuis was getransformeerd. “We hadden zó’n geluk. We gingen kijken bij een ander schip en toen attendeerde mijn schoonvader ons op een boot die net nieuw te koop werd aangeboden. We waren de eersten. Het schip is klaar en nu is het wachten tot de steiger af is en hij medio augustus vanuit Almere naar Amsterdam gevaren kan worden.”

De toekomst maakt de moeite dubbel en dwars waard

Ellen en Eke zijn het erover eens dat het een vrij complex en tijdrovend proces is waar je echt je tanden in moet zetten. Toch zijn ze het er allebei stellig over eens: “Zelfs als we hadden geweten wat ons te wachten stond, hadden we het weer gedaan. Dit is een unieke kans.” Ellen: “Ik wil daar wakker worden, naar buiten kijken en water zien. Aan de steiger dobbert straks ook een klein bootje waar we in de zomer heerlijk mee kunnen rondvaren.” Eke: “De zomers worden waanzinnig. Wij gaan het avontuur aan en houden ervan anders te leven dan anders. Dat unieke biedt een ligplaats in Sluishuis ons zeker.”

Voor dit gesprek kenden Ellen en Eke elkaar niet. Heerlijk om hun enthousiasme te zien. “Hé, dus jij wordt mijn buurvrouw!” De dames maakten kennis en wisselden informatie en tips uit. Na dit interview werd nog lang nagepraat. Over ruim een half jaar zijn Ellen en Eke buren. We wensen ze heel veel woonplezier in Sluishuis!

Toon interesse