Dit voelt als een cadeautje - Sluishuis

Dit voelt als een cadeautje

Ruim 17 jaar wonen ze met veel plezier op KNSM-eiland in een prachtig gebouw, ontworpen door Jo Coenen. Een jaar of 7 geleden begon het te kriebelen: de wens naar een nieuw, duurzamer huis met wat extra ruimte. De zoektocht eindigde in een deceptie. Te duur, een te kleine keuken, geen goede zonligging. Kortom, er was altijd wel iets. Dan maar het huidige appartement updaten en de verduurzamingsmogelijkheden onderzoeken. Zo gezegd zo gedaan, maar… hier eindigt het verhaal van Selma en Jork niet. Hier begint het pas.

Op een lekker warme, zomerse dag ontmoet ik Selma en Jork Lousberg in het informatiecentrum op de bouwplaats van Sluishuis. Op gepaste corona-afstand ontrafelt zich een gesprek, waar het enthousiasme van afspat. Samen vertellen de rasechte Amsterdammers hoe ze hun droomhuis vonden in Sluishuis. Selma begint.

Waar een leuk gesprek al niet toe kan leiden
“Ondanks dat we niet meer actief zochten, bleven we wel geïnteresseerd in Amsterdamse nieuwbouwprojecten. Tijdens een Nieuwbouwdag zijn we naar de Houthavens gefietst. Het gebied heeft een transformatie doorgemaakt en dat wilde ik graag aan Jork laten zien. We raakten in gesprek met Arno de Haas van VORM. Toen wij vertelden dat we duurzaamheid, ruimte, water, daglicht én koken heel belangrijk vinden in een huis, zei hij: ‘Dan heb ik iets wat jullie moeten zien’.”

Liefde op het eerste gezicht
Samen vervolgen ze: “Arno startte een filmpje op zijn laptop en daar hebben we kwijlend naar staan kijken. We voelden het allebei: dit was precies wat we zochten. En dat nog wel bij ons huidige huis om de hoek! Met de belofte dat de makelaar ons zou contacten gingen we huiswaarts. Kriebels in onze buik. Daarna hebben we het filmpje nog wel twintig keer bekeken en ook de website plozen we uit. Maandagochtend om negen uur ging de telefoon: de makelaar. Die was al net zo enthousiast als wij, waardoor alles in een hele fijne flow verliep. Nog die week stonden we met elkaar om de maquette heen op het kantoor van de makelaar.”

Nooit gedacht dat dit voor ons was weggelegd
Deze maquette staat nu weer op de tafel en Jork wijst aan welk appartement het geworden is. Het stel koos voor een Terraswoning van 128 m² groot met een gigantisch terras en balkon. “Door de historisch lage rente en de overwaarde op ons huis konden we dit appartement kopen en dat voelt echt als een cadeautje. Eerlijk, toen we het prachtige ontwerp zagen, dachten we dat dit niet voor ons weggelegd was. Grappig genoeg zijn onze nieuwe woonlasten nagenoeg gelijk aan wat we nu betalen.” Ik vind het leuk om te zien hoe deze mensen zo bewust genieten van hun ‘rijkdom’.

Het wordt steeds leuker
Naarmate het gesprek vordert, haalt Selma het ene sellingpoint na het andere aan, concludeert ze zelf. “Maar ik meen het echt, hoor. Dit project heeft zo veel pluspunten. Neem nou de mogelijkheid om je bootje voor de deur aan te meren. Wij hebben al een optie genomen op een ligplaats voor ons elektrisch sloepje. En ook het feit dat je het gebouw op en over kunt lopen, vinden we heel tof. En dan dat recreatie-eiland en de boulevard! Door corona beseffen we meer hoe belangrijk je directe leefomgeving is. Wie hier woont kan zich dagenlang vermaken zonder het eiland af te gaan. Fantastisch toch?!”

We kunnen niet wachten
Jork sluit het leuke gesprek af: “We kunnen niet wachten om hier verder te genieten van het leven. We volgen de bouw via de live camera op de voet. Elke dag bewaar ik een foto, zodat ik straks mijn eigen timelapse kan maken.” Nog even op de foto en dan stapt het stel weer op de fiets. Een auto hebben ze niet. “Lekker duurzaam en een auto heb je in Amsterdam niet nodig!” De positieve energie van het stel neem ik mee. Mooi einde van een werkdag.

Wilt u Sluishuis beleven zoals Selma en Jork dat deden? Bekijk het filmpje en klik hier voor het actuele woningaanbod.

Toon interesse