De grootste betonpomp van West-Europa vind je op de bouwplaats van Sluishuis - Sluishuis

De grootste betonpomp van West-Europa vind je op de bouwplaats van Sluishuis

Wat een gave foto is dit! Niet alleen bouwkundig een mooi beeld, maar deze prachtplaat geeft ook een goed beeld van de weidsheid en het prachtige uitzicht rondom Sluishuis! Daarnaast is goed te zien hoe Sluishuis echt ín het water wordt gebouwd; waar eerst het water nog stroomde zijn damwanden geslagen en is een bouwterrein droog gemaakt. Op deze kleine ‘postzegel’ wordt gewerkt met drie torenkranen, talloze grote transporten én met de nodige betonwagens. Het is passen en meten.

En zo wordt er vanaf kelderniveau –2 steeds hoger geklommen tot -op deze foto- de 11e verdiepingsvloer, oftewel het dak van de 10e verdieping. Op het ‘tijdelijke land’ rondom Sluishuis is een betonwagen te zien die zijn lading levert aan grootste betonpomp van West-Europa (blauw op de foto). Vanaf hier voert een lange slang met hele sterke pomp de beton naar boven. Waar deze beton gelijkmatig over de vloerschil met ventilatiekanalen en elektraleidingen (t.b.v. de ondergelegen verdieping) en wapening wordt verdeeld. Met trilnaalden wordt er vervolgens voor gezorgd dat de beton tot in de kleinste hoekjes doordringt. Tenslotte wordt de vloer zo glad mogelijk afgewerkt ten behoeve van de afbouwwerkzaamheden.

Deze foto is genomen door één van de torenkraanmachinisten, vanuit zijn toren op ongeveer 40 meter hoogte, spectaculair!

 

Toon interesse