Architectuur - Sluishuis

Architectuur

Wereldberoemde architect Bjarke Ingels ontwierp Sluishuis

Met kantoren in Kopenhagen, Barcelona en New York mag BIG Architects zich rekenen tot de fine fleur van de internationale binnenstedelijke architectuur. Zijn heldere en visueel sterke concepten waarbij wonen, utiliteit en recreatie in het publieke domein met elkaar verbonden worden, genieten internationale bekendheid. Bjarke Ingels maakte het spraakmakende ontwerp van Sluishuis waarbij het opnieuw om veel meer draait dan alleen maar wonen op een mooie plek aan het water.

Wonen in een waterlandschap

“Het Sluishuis is een nieuwe buurt op het water van het IJ, waar niet alleen de bewoners maar ook de bezoekers van kunnen genieten. Amsterdam heeft al veel plekken aan het water voor recreatie, maar die zijn als bij toeval ontstaan. Met Sluishuis creërden we bewust een gebouw met een zeer uitgebreid waterlandschap eromheen. Zo is er onder meer een eiland om te ontspannen en een 400 meter lange pier met aanlegplekken voor sloepen en zeilbootjes.”

Voel je welkom

“Om Sluishuis een uitnodigend karakter te geven hebben we de voorkant als het ware uit het water omhooggetild. Daar kun je met je sloep gewoon onderdoor varen tot in de binnenhaven. De bijzondere vorm van Sluishuis zorgt voor uitzonderlijke appartementen met een  optimale zonligging en panoramische uitzichten op het water en de omgeving. Aan de landzijde loopt de bebouwing trapsgewijs op, waar het gebouw zich opent naar de buurt toe. Geniet hier van een scenic walk op het dak met een panoramisch uitzicht op het water.”

Aan elke zijde even verrassend

“Het mooie van Sluishuis vind ik dat je van bovenaf een klassiek Europees ‘Barcelona’-Blok van 100 bij 100 meter met open binnenruimte ziet. Bekijk je het gebouw echter vanaf een willekeurige andere hoek, dan neem je de ongelofelijk asymmetrische vormen waar. Enerzijds daalt het gebouw vanaf de waterzijde tien verdiepingen naar beneden. Anderzijds stijgt het als twee massieve sluisdeuren tien verdiepingen uit het water. Aan de zijkant lijkt het gebouw op een onmogelijke wijze voorover te hellen en toch blijft het zijn evenwicht bewaren. “

Achter de imposante gevels gaat een rijk aanbod van verschillende types appartementen en penthouses schuil. Bekijk hier de nog beschikbare Terrace-appartementen en Duplex Penthouses.

Toon interesse